søndag 25. februar 2007

Gribber fra Vesten under Afrikas himmel

“Vulture fund”-selskaper, dvs. gribb-fond, kjøper opp fattige lands gjeld for billige priser, og så krever de betalinger som er mye høyere enn gjeldens opprinnelige beløp, og de stiller ofte fattige land for retten når de ikke har råd til å betale tilbake. Etterforskende journalist Greg Palast forteller om et av selskapene som prøver å ta inn 40 millioner dollar fra Zambias regjering etter å ha kjøpt landets gjeld for 4 millioner dollar.

”Democracy Now!” tirsdag 15. februar 2007

“Gribb-fond” selskap søker 4o millioner dollar i betaling fra Zambia for en gjeld på 4 millioner dollar.

I sin unionstale for kort tid siden, erklærte president Bush at USA påtok seg utfordringen med global sult, fattigdom og sykdom, og ba om støtte for sletting av gjeld, som han kalte det beste håpet for å utrydde fattigdom. Men hva konkret gjøre rike nasjoner for å redusere utarmede lands gjeld?

Greg Palast

AMY GOODMAN: Idag gransker vi selskaper kjent som “vulture funds.” Gribb-fond-selskaper kjøper opp fattige lands gjeld for billige priser, og så krever de betalinger som er mye høyere enn gjeldens opprinnelige beløp, og de stiller ofte fattige land for retten når de ikke har råd til å betale tilbake. For en grundig granskning av dette tema, går vi til en BBC Newsnight dokumentar av etterforskende reporter Greg Palast.

BONO: Så dette er vårt øyeblikk. Dette er vår tid. Dette er vår sjanse til å stå frem for det som er riktig. Vi ere ikke ute etter veldedighet. Vi er ute etter rettferdighet. [synger] It was a beautiful day…


Bono

GREG PALAST: Og det var en vakker dag. Bono spurte, og verden responderte. Det var en hjertevarmende historie. Hele verdens nasjoner sammen med International Monetary Fund og Verdensbanken for å redusere den gjelden som knuser de fattigste nasjonene på jorden og drepe befolkningene. Det så veldig bra ut. Så kommer gribbene ned gjennom luften, som kjøper opp gjelden billig og deretter vrir disse fattige landene for at de skal betale ti ganger så mye som spekulantene opprinnelig betalte for gjelden.

For fem år siden sa Gordon Brown til FN at gribbene var perverse og umoralske: ”Vi fordømmer i særdeleshet den perversiteten hvor gribb-fond kjøper gjeld for en rabatt-pris og tjener profitt på å saksøke gjeldsnasjonen for å ta inn hele beløpet som skyldes, et moralsk forkastelig forløp.”

Allikevel krever gribbene digre utbetalinger idag. En av dem forventer å vinne 40 millioner dollar denne uken fra Zambia. Vi tenkte at vi ville oppspore ham. Vi dro ut på vår gribb-jakt ved å reise til deres naturlige habitat: Washington, D.C.

PRESIDENT GEORGE W. BUSH: Vår prioritet er å forsikre oss om at våre tropper har det som trengs til å gjøre jobbene sine.

GREG PALAST: Vår jakt tok oss til en mann som elsker Cadillacs, spesialprodusert med mag wheels. På Caddie-eierens nettsted kaller han seg Goldfinger.

SHIRLEY BASSEY: [synger] Goldfinger, he’s the man, the man with the Midas touch.

GREG PALAST: Hvem er Goldfinger? Vi vet at Michael Francis Sheehan eier Debt Advisory International, som styrer gribb-selskaper som drives fra British Virgin Islands, deriblant et som heter Donegal, som saksøker Zambia. Det er et meget komplisert nettverk. Og vi håpet at Sheehan -- Goldfinger – ville løse floken for oss, men han ville ikke gi oss noe intervju. Så vi tenkte at vi ville si hei til ham mens han tok sin morgen-spasertur gjennom Washingtons skogfylte forsteder.


Greg Palast, BBC Television Newsnight. Jeg vil bare spørre deg, Mr. Sheehan, hvorfor du presser det fattige landet Zambia for 40 millioner dollar? Gjør ikke det deg til en gribb?

MICHAEL SHEEHAN: Ingen kommentar. Jeg befinner meg i en rettssak. Det er ikke min gjeld.

GREG PALAST: Vel, du har unngått spørsmålet. Profiterer du ikke ganske enkelt på det gode arbeidet som gjøres av folk som prøver å redde liv ved å kutte ned disse fattige landenes gjeld?

MICHAEL SHEEHAN: Vel, det var et investeringstilbud, men det er det eneste jeg kan snakke om.

GREG PALAST: En britisk domstol er i ferd med å bestemme om de Goldfinger-tilknyttede selskapene skal kunne stikke avgårde med 40 millionere dollar fra den zambiske staten. Jeg spurte en rådgiver til Zambias president om hva denne dommen betyr for et land hvor gjennomsnittsinntekten er en dollar om dagen.

Hvis disse aksjeeierne får sine 40 millioner, hva betyr dette for Zambia?

MARTIN KALUNGA-BANDA: Denslags penger vi snakker om, i overkant av 40 millioner dollar, pulveriserer bokstavelig talt Zambias årlige oppsparinger fra sletting av gjeld.

NELSON MANDELA: Av og til er en generasjon kallet til å være stor... en slutt på gjeldskrisen for de fattigste landene.

GREG PALAST: Kjendiser og popstjerner har kjørt kampanjer for gjeldssletting i ti år. Og de rike landene responderte.

REKLAME-ANNONSE: Et barn dør helt unødvendig som følge av ekstrem fattigdom hvert tredje sekund.

GREG PALAST: Spekulanter, gribbene, forstod at de kunne tjene voldsomme profitter på alle andres generøsitet ved å avspore til sine egne lommer den gjeldsavløsningen som var øremerket for de fattige.

UIDENTIFISERT 1: Du ser på et dyr. Alt kjøttet har blitt revet av. Landet ser ut til å være konkurs. Og disse karene kan doble, tredoble, eller tjene enda mer på pengene sine. Gjelds-sletting går faktisk ut på å rydde en sti for at gribbene skal komme inn i hælene på dem.



GREG PALAST: Slik var det gribbene fikk tatt Zambia. I 1979 lånte Romania dem 15 millioner dollar. Innen 1998 var Zambia blakk, så Romania tilbød å avskrive hele gjelden mot bare 3 millioner dollar. Men før forhandlingen var avsluttet, svevet en gribb inn og knabbet på en eller annen måte Romanias billige tilbud for sitt eget selskap.

Michael Sheehan og hans partnere saksøkere nå Zambia, ikke for de 3 millioner dollarene de betalte, men for den opprinnelige gjelden, pluss renter: 42 millioner dollar. Men enda større penger kan tjenes i amerikanske rettslokaler hvor Sheehan og andre ber om hundrevis av millioner dollar fra adskillige desperat fattige land.

Og George Bush kan stoppe det hele med et pennestrøk. Ifølge den amerikanske grunnloven har presidenten makt til å stoppe gribbene fra å ta inn et eneste øre i en foran en amerikansk domstol, men han har ikke gjort dette selv om George Bush offentlig lovet at hans regjering sluttet seg til gjelds-slettelse.

PRESIDENT GEORGE W. BUSH: Og la oss fortsette med å støtte den utvidede handelen og gjeldsavløsningen som er det beste håp for å løfte liv og utrydde fattigdom.

GREG PALAST: For å forsikre seg om at president Bush ikke gjør sine ord til handling, trenger gjeldsspekulantene politisk tyngde. Pengestien har ført oss opp Pennsylvania Avenue til denne bygningen, tett opp mot George Bush’s hus. Sheehans virksomhet, Debt Advisory International, betalte en kvart million dollar i året til denne organisasjonen for sine politiske råd og tilgang, helt til de havnet i problemer.

Dette er kontorene til Goldfingers tidligere lobbyister, en gang de mektigste i Washington, til en av partnerne deres ble tatt på fersken i å bestikke et par politikere. Jack Abramoff ble nylig dømt til fem års fengsel for bestikkingen. Hans partnere i firmaet Greenberg Traurig bruker mer tradisjonelle lovlige metoder for å holde seg inne med President Bush og republikanske maktmennesker

UIDENTIFISERT 2: Vel, Det Hvite Hus er rett der på den andre siden av denne parken.

GREG PALAST: Kommer du dit noengang?

UIDENTIFISERT 2: Ja, absolutt. Dette er byråene, de stedene vi må gå for å hjelpe våre klienter med det de ønsker å gjøre.

GREG PALAST: Og mange andre, foruten Goldfinger og besetning, gjorde det. Å jakte på gjelden til den tredje verden er en global industri med dusinvis av spillere verdt å oppsøke.

Jeg har bestemt meg for å komme meg ut a byen, for jeg har hørt at det er en enda større flokk med gribber nordover, her i New York City. En hot dog, takk.

JAY-Z: Velkommen til Empire State, World Trades hjemsted, Biggie Smalls hjemsted, Roc-A-Fella hovedkvarter. Mine damer og herrer, jeg er en BK bråkmaker...

GREG PALAST: Her snylter de på fattige land over hele kloden. 36. etasje, Elliott Associates, milliardær Paul Singers hjem. Singer praktisk talt oppfant gribb-fondet. I 1996 kjøpte han opp noen av Perus gjeld for 11 millioner dollar, så truet han med å gjøre Peru konkurs hvis de ikke ga ham 58 millioner dollar. Han fikk sine 58 millioner dollar. Deretter kjøpte Singer noe gjeld på rabatt fra Congo Brazzaville for kun circa 10 millioner dollar. Selskapet hans saksøkte dermed Congo og gjorde de 10 millionene til 127 millioner. Men selv det var ikke nok.

Jeg er akkurat her, faktisk, på 712 Fifth Avenue. OK, er det noe tidspunkt eller sted når jeg kan treffe Mr. Singer? Totalt umulig noengang?

Singers selskap sier at Congos regjering er korrupt og gjemte vekk valuta fra kreditorer. Domstoler har sagt seg enige og gitt Singer tillatelse til å saksøke tredobbelt for bot og skade under den amerikanske anti-mafia-loven De kunne få 400 millioner dollar. Ikke dårlig for en sats på 10 millioner dollar. Congo stolte på at George Bush skulle btuke sin juridiske autoritet til å stanse Singers søksmål. Det har ikke skjedd. Paul Singer er den største bidragsyteren til George Bush og den republikanske kampanjen i New York City. I kappløpet mot 2000-valget ga han dem 300,000 dollar. I 2004 ga han dem 1,2 millioner dollar, deriblant penger for den såkalte Swift Boat-kampanjen som svertet krigshistirlen til George Bush’s motstander. Hans talsmann fortalte oss: ”Vi har ingenting å skjule. Vi gjør bare ikke intervjuer.”

Tilbake i London, i dette rettslokalet, hevder Zambias regjering at Goldfinger betalte en bestikkelse, 2 millioner dollar til Zambias tidligere president for å sikre seg at de ville få utbetalingene. Og vi har fått tak i denne eposten. Den sier at at de vil ta inn mer penger fra Zambia i bytte mot et pengebidrag til, sitat, ”presidentens favoritt-veldedighet.” Presidenten på den tiden var Frederick Chiluba. Han er nå tiltalt for langtstrekkende korrupsjonsanklager. Nå er jo Goldfingers gamle lobbyister også eksperter på bestikkelseslover, Foreign Corrupt Practices Act.

UIDENTIFISERT 3: Selv for en veldedighetsorganisasjon å være kan du ikke ganske enkelt tilby noe av en slik verdi til en utenlandsk statsperson med den forståelse at du skal få noe til gjengjeld.

GREG PALAST: Du kan ikke si: vi vil gi pengene til veldedighet, du gir oss bedre vilkår på våre avtaler?

UIDENTIFISERT 3: Ja, det kommer til å være et problem.

GREG PALAST: Fengsling?

UIDENTIFISERT 3: Vel, forhåpentligvis ikke, men man blir sikkert – hvis man ikke blir oppdaget og staten kan bevise saken, ser man på multimillion-dollar bøter fra selskapet helt sikkert.

GREG PALAST: Vi viste ham eposten. Han hadde ikke sett den før.

Vi ser på dette. Avtalen kommer til å bli gjort av politiske grunner. Vi kommer til å kutte vekk en haug med hva det skal være for å nå frem til presidentens favoritt-veldedighet. Blir du nervøs av det, hvis din klient skrev dette?

UIDENTIFISERT 3: Enormt, enormt.

GREG PALAST: Mr. Sheehan sier at det ikke var en bestikkelse. De forsøkte bare å hjelpe det zambiske folket.

MICHAEL SHEEHAN: Vi tilbød å bidra gjeld til et lav-inntekt boligprosjekt som var et veldedighets-initiativ og som endte opp med å bygge flere tusen boliger for de fattige. Du forvrenger fakta. Du er på min eiendom, og jeg vil be deg om å fjerne deg.

GREG PALAST: Vi viste dette til den nåværende president-rådgiveren. Han var ikke imponert.

MARTIN KALUNGA-BANDA: Når du snakker om et hvilket som helst beløp, 40 millioner dollar eller noe sånt, som skal betales for å betjene en eller annen urettferdig gjeld, da snakker du om overkant av 300,000 barn som hindres i å gå på skole.

GREG PALAST: Bestikkelse eller ikke, donasjon eller payoff, britiske domstoler er kun opptatt av juridiske teknikaliteter, ikke moralske grunnlinjer. Har Zambia en sjanse? Hvis de taper, ville det bety enda 40 millioner dollar for spekulantene, og gjeldsnedsettelsen som er ment for de fattigste menneskene på planeten ville kun gå til gribbene.

AMY GOODMAN: Og spesiell takk til produsent Meirion Jones og kameramann Rick Rowley. Dette er Democracy Now!, www.democracynow.org. Det, Greg Palasts BBC-rapport om gribb-fond. Bli her.

[pause]

AMY GOODMAN: Jeg er Amy Goodman, sammen med Greg Palast, som nettopp la frem rapporten med BBC Newsnight og Democracy Now! Igår kom en high court-dommer i London med en dom angående spøsmålet om et gribb-fond kunne ta ut mer enn 40 millioner dollar fra Zambia for en gjeld som det kjøpte for kun 3 millioner dollar. For å fortelle oss mer om dette henvender vi oss til til Greg Palast, etterforskende reporter med BBC Newsnight, forfatter av bestselgeren Armed Madhouse. Velkommen til Democracy Now!

GREG PALAST: Glad for å være med deg, Amy. Vi venter fremdeles på melding utenfra rettshuset om at dommeren kommer med dommen, men vi har ingen tvil om at ifølge britisk lovverk vil de beordre det fattige landet Zambia å gi fra seg 100% av verdien på sin gjeldsreduksjon til dette gribb-fondet. Og så vil de komme til USA for å rorsøke å innkreve pengene. Og det er der George Bush kommer inn.

AMY GOODMAN: OK, begynn først med gribb-fondet, for folk som ikke er kjent med dette uttrykket.

GREG PALAST: Ja, gribb-fond er et uttrykk som brukes om aksjespekulanter som tar verdipapirene, den tredje verdens billige gjeld, som kan selges for ti cents pr dollar fordi ingen forventer å noengang få betalt på denne gjelden, de kjøper opp gjelden veldig billig, og så bruker de politiske muskler, bestikkelser og søksmål for å prøve å klemme ut, ikke bare pengene de har lagt ut – i Zambias tilfelle, 3 millioner dollar av Mr. Goldfinger – eller så prøver de å få 40 millioner. Når det gjelder topp-gribben her i New York City, Paul Singer, så har han betalt circa 10 millioner dollar og forventer å ta inn 400 millioner dollar fra Congo.

AMY GOODMAN: Og fortell oss hvem disse menneskene er.

GREG PALAST: Hvem de er, i saken – for eksempel, Paul Singer er topp-bidragsyteren til George Bush for øyeblikket, han har gitt over halvannen million dollar i siste valgkampanje. Han er Rudy Giulianis hovedpengeskaffer, skaffet 15 millioner nå til hans presidentvalg-kampanje. Han er en milliardær. Han kontrollerer et fond på 7 milliarder dollar, og han står åpenbart Bush-administrasjonen meget nær, som er sentralt, fullstendig sentralt for at han skal tjene disse profittene.

AMY GOODMAN: Hvorfor?

GREG PALAST: Ifølge amerikansk lov har presidenten absolutt makt til å hindre et hvilket som helst gribb-fond fra å kreve inn penger fra et fattig land, ifølge den amerikanske grunnloven. Det heter ”the power of comity” [internasjonal høflighets-makt]. De afrikanske nasjonene bønnfaller George Bush om å hindre at disse store bidragsyterne innkrever penger fra dem. Nå, det som skjer er at i unionstalen sa George Bush at vi må gi gjeldslettelse til de fattigste landene. Amerikanske skattebetalere legger ut mer enn en milliard dollar for å slette de afrikanske landenes gjeld, men det Bush ikke sier er at da tillater han at de pengene blir fanget opp av hans største bidragsytere, som Paul Singer, slik at pengene til gjeldslettelse ikke går til de afrikanske landene, hvor de trenger dem desperat, du vet, til å betale for AIDS-medisin, for utdannelse, som de er øremerket for. Disse karene går faktisk inn i amerikanske rettslokaler og sier: ”Gi oss pengene.” Nå George Bush, igjen, har den absolutte makten, og dommerne venter på at han skal skrive et notat. De sier: ”George Bush kan be oss om å avvise saken på et minutt, men vi trenger noe skriftlig fra Det Hvite Hus.”

AMY GOODMAN: På slutten av 2005 erklærte Zambia at USA hadde sagt seg enig i å stryke gjeld som skyldes av Zambia verdt 280 millioner dollar. Så hva skjedde dette i siste året?

GREG PALAST: OK. Den amerikanske skattebetaleren får et hardt slag. Vi betaler 280 millioner dollar. Zambia sparer i renter circa 40 millioner dollar. Problemet er at man har gribben som går til retten i London og dermed bruker rettskjennelsen i London til å komme til USA og ta 40 millioner dollar fra den zambiske statens bankkonti i USA, slik at pengene aldri kommer til Zambia og får aldri bli brukt av Zambia til å kjøpe medisin –

AMY GOODMAN: Den fyren du fikk tak i på spaserturen sin, Michael Sheehan?

GREG PALAST: Ja. Michael Sheehan, han bruker domenenavnet “Goldfinger” og, vet du, bruker pengene sine på mag wheels og fancy Cadillacs, og du så at han har en luksusvilla der ute i Virginia. Det andre poenget vårt er at at disse gribbene er istand til å gjøre dette ikke bare fordi de har en politisk målsetting, men i hans tilfelle ble 2 millioner dollar betalt til hva han kalte en veldedighet fdor den zambiske presidenten. Og jeg må si at mens Bush-administrasjonen ikke har handlet – Justisdepartementet har nettopp bedt meg om å skaffe dem informasjonen, for det er ulovlig å bestikke en utenlandsk president for å tjene disse pengene. Men igjen, George Bush kan sette en stopp for det imorgen tidlig. Det eneste han trenger å gjøre er å skrive under på et stykke papir som sier at gjeldslettelse går til nasjonen, den går ikke til gribbene, og når hva angår domstolene er det siste ord.

AMY GOODMAN: Forventer du at han gjør det?

GREG PALAST: Vi har spurt Det Hvite Hus omigjen og omigjen. Vi ringte til 10 Downing Street. Den britiske staten er helt fast og bestemt på at pengene ikke skal gå til gribbene. De kaller dem gribber. De skulle gå til Zambias befolkning, Congos befolkning og andre lidende mennesker i Afrika. Bush-administrasjonen har vært fullstendig taus. Fullstendig taus. Vi kan ikke få ddem til å repondere. Jeg stod utenfor Det Hvite Hus. Jeg prøver å få en eller annen type respons.

Jeg mener, du må forstå, som den fyren som bruker klengenavnet Goldfinger, han hyret Jack Abramoffs firma til innflytelse. Disse karene omskriver lovverket, for eksempel, New Yorks lovverk, for å gjøre det lettere for dem gjennom sine lobbyister, å gjøre det lettere for dem å gripe tak i Afrikas penger. Enorm politisk slagkraft. Man snakker, vet du, om la oss si, om topp-bidragsyteren til Bush, topp-bidragsyteren til Giuliani. De har hyret de store tungvekt-lobbyistene, som Abramoffs firma, og dermed er de skuls, i ett tilfelle vi kjenner til gjør de utbetalinger som er alvorlig suspekte akkurat nå, vet du, for å korrumpere Afrikas regjeringer.

AMY GOODMAN: Og effekten på grasrotnivå i Zambia?

GREG PALAST: Grusomt, fordi disse 40 millioner dollar for Zambia var særskilt øremerket til bekjempelse av AIDS, hvor det er 20% HIV/AIDS blant voksne i Zambia, og for utdannelse. 300,000 skolebarn kommer ikke til å kunne gå på skole på grunn av dette, medmindre Bush trår til. Det grusomme er den type svindel som foregår. Man har en president i USA som står frem foran kongressen og sier gi oss penger, gi oss milliarder til å avskrive, i unionstalen. Han legger det i budsjettet uten at noen sier at faktisk går det ikke til Afrika, det går til hans største bidragsytere som gjør kort prossess på det hele ved å kaste seg selv inn i det og kjøpe opp retten til å innkreve og så bruke de amerikanske og de britiske domstolene. Bush kan sette en stopper for det imorgen tidlig. Problemet er at han ikke har svart.

Jeg vet at Congos president kom på besøk til Det Hvite Hus, og gribben, Paul Singer, hans operasjon kjørte en hel svertekampanje i den amerikanske pressen om hva slags forferdelig marxist, grusom president dette er i Congo. De gjorde en slags Hugo Chavez på fyren, for å prøve å overtale Bush til ikke å høre på ham. Men det er ikke den korrupte regjeringen som ville tjene – det er ikke de karene som har satt penger på sine sveitsiske bankkonti som vil betale gribbene, det er befolkningen i Congo, befolkningen i Zambia. Det er problemet.

AMY GOODMAN: Greg Palast, tusen takk skal du ha for å ha vært hos oss. Greg, etterforskende reporter for BBC, han er forfatter av de bestselgende bøkene Armed Madhouse og The Best Democracy Money Can Buy.

(Teksten ovenfor er hentet fra rush transcript på Democracy Now!s nettsted og rush-oversatt av undertegnede. Originalen kan leses her, og hele TV-sendingen (fra 15. februar 2007) kan lastes ned her. Det samme prinsippet gjelder alle de andre intvervjuene med Amy Goodman som jeg har postet og kommer til å poste til denne bloggen.)