torsdag 8. mars 2007

Ghanas politiske historie

6. mars feiret folk i hele Ghana 50 års-jubileet for landets uavhengighet fra Storbritannia. Over 20 statsoverhoder var tilstede.

Nok en gang ser vi på en underlig historie. Ni år etter uavhengigheten i 1957, dvs. i februar 1966, ble den nye regjeringen i Ghana, president Kwame Nkrumahs regime, utsatt for et militært kupp ved hjelp av CIA. Og den som stod bak var ingen ringere enn George Bush, som ble belønnet for denne innsatsen med stillingen som CIA-direktør.
Kwame Nkrumah

Malcolm X var i Ghana og snakket med president Kwame Nkrumah. Nkrumah ville arbeide for afrikansk kontinental forening, et Afrikas Forenede Stater, og Malcolm X ønsket et nettverk mellom afro-amerikanere og folk i utviklingsland, spesielt i Afrika.

Dette møtet mellom to likesinnede kan ha vært opplevd som en trussel av kreftene i Washington, så begge måtte ut av veien. Det er også verdt å merke seg at året før militærkuppet, i 1965, skrev Nkrumah boken Neo-Colonialism: The Last Stage of Imperialism hvor han avslørte nykolonialismen – det var faktisk han som fant på dette begrepet. Poenget var at selv om et afrikansk land så uavhengig ut, ble økonomien kontrollert av utenlandsk kapital. Det var etter at denne boken kom ut at CIA bestemte seg å bli kvitt ham. Så det ble innført sanksjoner mot Ghana for å gjøre situasjonen ustabil nok til å kunne iverksette et militærkupp. Etter kuppet levde Nkrumah i eksil i Guinea, hvor han døde i in 1972.


Gamal Nkrumah

Amy Goodman har intervjuet Kwame Nkrumahs sønn Gamal, som er utenriksredaktør for den engelsk-språklige avisen Al-Ahram Weekly i Kairo – på Democracy Now! selvfølgelig.

Dette CIA-kuppet mot Ghana i 1966 med George Bush (senior) som hovedansvarlig henger sammen med det som John Perkins forteller om i sin bok Confessions of an Economic Hit Man, som vi har dekket tidligere her og som vi etter planen kommer til å gå nærmere inn på.